Ciljevi održivog razvoja – učenje na daljinu, biologija, VIII razred

Učenici VIII razreda su se bavili ciljevima održivog razvoja na nastavi biologije na daljinu kod svojih nastavnica Vidice Štetin i Jasmine Bešlin i evo njihovih radova u vidu prezentacija:

Ciljevi održivog razvoja – Milan Radojčin

Dejana Tomić

Kvalitetno obrazovanje – Nena Ćerimović

Održivi razvoj – Miloš Jakšić

Održivi razvoj – Sanja Stanaćev

branislava miucin

isidora popov

milan pajić

željana bakić

ŠTA SU CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA?

Ciljevi održivog razvoja, takođe poznati i kao globalni ciljevi, predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve.

Ovih 17 ciljeva zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja, ali obuhvataju i nove prioritetne oblasti kao što su klimatske promene, ekonomske nejednakosti, inovacije, održiva potrošnja, mir i pravda. Ciljevi su međusobno povezani budući da ključ uspeha jednog cilja često leži u sagledavanju izazova koji su svojstveni nekom drugom cilju.

Aktivnosti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja odvijaju se u duhu partnerstva i pragmatizma kako bi se sada napravili pravi izbori i time obezbedilo održivo poboljšanje života budućih generacija. Ciljevi daju jasne smernice i potciljeve koje sve države treba da usvoje u skladu sa svojim prioritetima i globalnim ekološkim izazovima u celini. Ciljevi održivog razvoja predstavljaju inkluzivnu agendu. Oni se bave osnovnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju naše napore za uvođenje pozitivnih promena koje će se odraziti na našu planetu i njene stanovnike. „Podrška Agendi za održiv razvoj do 2030, predstavlja prioritet za UNDP,“ rekla je administratorka UNDP-a Helen Klark. „Ciljevi održivog razvoja nam obezbeđuju zajednički plan i agendu za rešavanje nekih od gorućih izazova sa kojima se suočavamo na globalnom nivou, kao što su siromaštvo, klimatske promene i sukobi. UNDP ima iskustvo i stručno znanje da bude pokretač napretka i podrži države na putu ka održivom razvoju.“

Za dodatne informacije o ciljevima održivog razvoja, kliknite ovde.. (http://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals/background.html)

Radovi učenika 8. razreda su bili isti na istu temu koju je zadao i nastavnik tokom nastave na RTS3.